Vožnja bicikla – Zabava, igra i zdravlje!

S ponosom Vas obaveštavamo da smo oplemenili našu ponudu dečijim biciklima, triciklima i trotinetima!

 

Vožnja bicikla razvija telo, motoriku, ravnotežu, kapacitet pluća, ali i jača samopouzdanje i osećaj lične vrednosti. Bicikl treba da bude prilagođen uzrastu deteta, doboljno nizak i sa čvrstim gumama

 

Vožnja bicikla izuzetno je zdrava za vaše dete, aktivnost bolja od mnogih, jer pomaže razvoj motorike, pažnje, ravnoteže, koncentracije, čuva dečje zdravlje i povećava kapacitet pluća. 

Stručnjaci tvrde da bi svako dete do pete godine trebalo da nauči da vozi bicikl i da ta veština ostaje za čitav život. Kada savlada vožnju bicikla dete stiče osećaj samopouzdanja i lične vrednosti, jer svaki put kada savlada novu “prepreku” sve je sigurnije u sebe. 

Iako neka deca ranije nauče da voze bicikl, stručnjaci tvrde da do šeste godine ne bi trebalo da puštate dete da vozi samo, odnosno da u tom uzrastu nisu sposobni da procene da li su bezbedni. Naime, deca voze bicikl vrlo predano, ali to je za njih ipak samo igra, pa ne gledaju u prepreke, ne čuju automobile, a neka deca imaju problema i sa ravnotežom i upotrebom kočnica. Zato ne smete da ih ispustite iz vida i upozoravajte ih na sve što se oko njih dešava. Sigurna vožnja podrazumeva da znaju da ukoče, da vode računa o drugim vozilima, da znaju gde se bicikl sme voziti, a do desete godine deca još to nisu u stanju. 

Stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih mera predostrožnosti da detetu kupite kacigu i štitnike za laktove i kolena, kako eventualni pad ne bi imao veće posledice. Kaciga treba da bude kvalitetna, treba da štiti glavu i ne izaziva znojenje. One koje su odgovarajuće na sebi imaju potvrdu o testiranju. Istraživanja pokazuju da kacige sprečavaju čak 85% povreda. Štitinici ponekad mogu da smetaju detetu, ali budite uporni. Svi mališani u početku prigovaraju da ih štitinici žuljaju i da su im neudobni, ali će se vrlo brzo privići na “prateću opremu” i naučiće da vozi bicikl sa njom. 

Važno je i da odaberete adekvatan bicikl, odnosno onaj koji odgovara dečjem uzrastu. On treba da bude dovoljno nizak i da gume budu dobro napumpane, jer će u suprotnom trpeti dečja kičma. Bicikl koji je odgovarajuć ima otprilike oko tri centimetra razmaka između prečke i deteta kada stoji sa obe noge na tlu. Volan ne sme da visi, ručke moraju da budu zaštićene i takve da ih dete obuhvata bez problema. Sedište treba da bude ravno i stabilno, bez oštrih ivica.
Stručnjaci predlažu da u fazi učenja vožnje bicikla kupite model sa pomoćnim točkovima. Kada dete to bude savladalo, skinite ih i dopustite mu da proba bez oslonca.

Tricikl nije dobro rešenje, jer pruža lažan osećaj sigurnosti, tvrde stručnjaci. Poenta vožnje je da se uspostavi osećaj ravnoteže, što na triciklu nije nikakav problem, pa mališani koji ga predugo voze kasnije imaju problem da odražavaju ravnotežu i istovremeno vrte pedale. Loše je i da prvi bicikl bude bez pedala, odnosno model koji se vozi odgurivanjem nogama nije najbolje rešenje. Većini dece najviše odgovara klasičan bicikl, koji možete “obogatiti” detaljima – trubicom, flašicom za tečnost, lampicom, ili različitim ukrasima koji su dostupni na tržištu. 

Nikada ne forsirajte dete, savetuju psiholozi. Pustite da samo traži bicikl, jer ako ga terate da vozi kada za to nije raspoloženo, samo ćete stvoriti otpor prema fizičkoj aktivnosti. Dok dobro ne savlada tehniku vožnje i dok malo ne poraste, dete ne može predugo da vozi bez pauze, pa zato nemojte da idete na preduge vožnje. 

Bicikl sa brzinama pogodan je samo za veliku decu, odnosno za onu koja već znaju pravila ponašanja u saobraćaju i koja su potpuno savladala trehniku vožnje. I tada detetu treba da ograničite prostor na kojem može da vozi, jer su mališani skloni da se prave “važni” pred drugarima i na pamet im padaju svakakve ideje. Što su stariji sve duže mogu da voze, a stručnjaci tvrde da deca stara preko 10 godina mogu da voze i preko 5 km. 

Mališani će najbolje naučiti da voze ako stalno budu vežbali. To može da bude malo naporno za roditelje, ali nemojte da smišljate izgovore. To je idealna prilika da budete sa svojim detetom i da provedete zajedničko vreme na pravi način. Psiholozi tvrde da odnos sa decom najbolje gradi zajedničkim aktivnostima, u kojima deca i roditelji ravnopravno učestvuju. Mališani će biti jako ponosni kada provozaju svoj prvi samostalni krug i želeće da ih u tom trenutku gledate. 
Zato budite tu, oduševite se, aplaudirajte, hvalite ih… Njihov osmeh i pobednički izraz lica biće vam najveća nagrada.

Teks preuzet sa: novosti.rs

Slične novosti

preloader