Roditelji, oprez! Odaberite pravilno prvu igračku za bebu!

Naravno da mnogo roditelja razmišlja o prvoj igrački svoga deteta čak i nešto pre njegovog rođenja. Razmišlja se o potpuno opremljenoj sobi sa mnoštvom potrebnih i nepotrebnih stvari, ali i gomilom raznovrsnih igračaka. Odabir je različit, ili po preporuci proizvodjača ili po sopstvenim željama. Najmanje se pitaju da li je dete, tj. beba uopšte u stanju da se igra njome.

Najvažnija je, naravno veličina igračke kojom će se beba igrati, ako je igračka premala ili prevelika, naravno da dete neće imati dovoljnu stimulaciju i podsticaj da se njome bavi ili je preteška, robusna, nezgrapna, neodgovarajućih oblika, boja, itd. To se odražava na detetov kasniji razvoj. Dete će prestati da se interesuje za svoje okruženje, provodiće veći deo vremena neizanteresovano ili čak i pospano. Ovo je danas, zapravo, retkost, jer su deca, ponekad, zatrpana svakakvim, pa čak i neadekvatnim igračkama.
Nije potrebno ni zatrpavati bebu suvišnim igračkama, jer će brzo prelaziti sa jedne na drugu i izgubiće interesovanje za njih. Nece stići da ih u potpunosti istraži, navikne se, pažnja će joj lutati. Beba je stimulisana i uzbudjena, ali i nezadovoljna, jer ne može da ispolji svoju kreativnost, pa će cesto plakati u blizini neadekvatne igračke.
Treba pronaći pravu meru, potrebno je da je igračka probudi pažnju deteta, da je održava i podstiče na aktivnosti.

Najpre bebe gledaju, zatim pružaju ručice u pravcu igračaka, dodiruju, a tek od trećeg meseca počinju da ih drže, lupaju njima i stavljaju ih u usta. Sa šest meseci i naviše, uče da koriste igračke na koliko-toliko pravi način, tj .da se njima igraju. Bitno je, dakle pravilno odabrati igračku koja ja na pravi način utiče na razvoj deteta, igračku kojom zaista može i da nešto uradi.
Sa dva meseca i dvadeset dana beba može da spoji dlanove. Da bi ste je podstakli da napravi pokret rukama ka sredini stavite joj između šarenu mekanu loptu. U ovom uzrastu šake još uvek nisu stalno otvorene pa će mekani materijal delovati opuštajuće.

Prva zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika 5 cm crvene boje da bi mogla da je fiksira i prati. Može da bude i crveno-žuta ili nekog drugog kontrasta koji beba moze da primeti. Ručka treba da bude pogodna za držanje, a zvečka dobro izbalansirana da bi ostala u ruci. Polukružni oblici su poželjni, dok sa druge strane potrebno je da ima mekani deo jer će beba odmah nakon uzimanja naglo privući zvečku ustima. Polukrug sa obe strane zvečke omogućava prebacivanje iz jedne u drugu ruku. Težina zvečke je od presudnog značaja da bi beba mogla da je prebacuje iz ruke u ruku. Kasnije, dragi roditelji, odaberite zvečke drugih oblika ili u kombinaciji sa glodalicom. Najpogodniji su okrugli, nikako oštri oblici.

Slične novosti

preloader