Pravila hranjenja beba na flašicu

Koju flašicu odabrati: staklenu ili plastičnu?

Staklo je veoma postojan materijal pa se staklena flašica lako pere i sterilizuje. Sa druge strane  dugotrajna je ne haba se lako ali uvek postoji opasnost od razbijanja. Poslednjih decenija plastične flašice gotovo su izbacile staklene iz upotrebe jer su veoma praktične, lagane i skoro nelomljive. Medjutim, plastika je materijal sklon bakterijama, pa stručnjaci upozoravaju da takve flašice treba dobro održavati, prati i sterilisati što je moguće češće. A razlog zbog kog su roditelji nekada radije birali staklene flašice više nije aktuelan. Naime, današnji proizvođači plastičnih flašica izbacili su štetne sastojke, uključujući i bisfenol A.

A kako odabrati cuclu?

Postoje dve vrste cucla: gumene i silikonske. Gumena je izrađena od kaučuka prrodnog materijala mekana je, elastična i otporna na ugrize. To je čini pogodnijom za stariju decu kojoj rastu zubići i koja je mogu progristi. No budući da je od prirodnog materijala, na nju se lakše hvataju mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvalitetu.Sa druge strane, silikonska cucla je tvrđa, manje elastična pa je dete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska cucla pogodnija za bebe do 6 meseci, odnosno pre rasta zubića. Veoma je otporna je na visoke temperature,  sterilizuje se u ključaloj vodi ili mikrotalasnoj pećnici.

Higijena flašice

Vrlo je važno dobro oprati flašicu odmah posle svake upotrebe. U početku ćete flašicu sterilizovati pre svakog obroka. Za svaki tip flašice dobro pročitajte uputstva za sterilizaciju, jer će od toga zavisiti uspešnost održavanja i trajnost flašice, ali i njena neškodljivost za dete.

Posle trećeg meseca dovoljno je oprati flašicu običnom vodom i deterdžentom za suđe, ali je treba prati u potpunosti i celu , a ne samo delove koji su bili u dodiru sa mlekomili obrokom. U mleku se, naročito leti, razvijaju opasni mikroorganizmi. Važno je da znate da se preostala mlečna formula u flašici ne sme opet podgrevati i ponovo ponuditi detetu. Preostalu formulu uvek bacite, operite flašicu i pripremite novu, svežu hranu. Time brinete o zdravlju Vašeg deteta.

 

 

 

Slične novosti

preloader