Najbolja auto-sedista za decu

Auto sedište je jedna od bitnijih stvari koje ćete u životu kupovati svome detetu. Od momenta kad beba izađe iz porodilišta dok ne poraste, da može bezbedno da veže pojas kao i odrasli (obično desetak godina ili više) specijalno sedište za Vaše dete biće nezaobilazna stavka u njegovoj bezbednosti kao i u kućnom budžetu.

Izbor pravog auto sedišta je težak zadatak ali nije nemoguća misija ako znate šta treba da gledate i koje uslove ono treba da ispunjava. Važno je da se pravilno informišete, pa se nadamo da će Vas ovaj naš mali vodič pri kupovini uputiti na pravo mesto.

Cena nije uvek prava mera za kvalitet dečijih sedišta, ali ponekad i znači i ne znači da ćete dobiti najbolje sedište. Potrebno je da odvojite određeno vreme da istražite sve opcije kako biste napravili pravi izbor za vaše dete i vaš automobil.

 

Kako odabrati najbolje auto sedište za dete?

Kada birate odgovarajuće sedište, najpre se morati postarati da veličina odgovara i uzrastu Vašeg deteta i veličini Vašeg auto. Različite veličine sedišta i njihove cene su stvar izbora zbog potrebe da se ona što bolje prilagode deci i tako poveća njihova bezbednost.

Prilikom kupovine obavezno proverite da li je model koji želite atestiran, odnosno da li poseduje homologaciju. Odabrano sedište mora imati narandžastu nalepnicu sa natpisom ECE R44/04 ili ECE R 44/03, koja je znak da je ono izrađeno u skladu sa najnovijim sigurnosnim propisima. Ako su na njemu oznake R 44/01 i R 44/02 znači da su kod proizvodnje uzeti u obzir prevaziđeni, blaži sigurnosni zahtevi. Najnoviji standard, koji će verovatno u budućnosti postati i glavni, je i-Size ili R129, novi evropski standard koji se odnosi na auto sedišta za bebe i decu do 4 godine i definiše brojne kriterijume po kojima se smanjuje mogućnost nepravilne instalacije i nepravilne upotrebe dečijeg auto sedišta.

Svakom uzrastu namenjena je drugačija grupa sedišta koja je po svom dizajnu i funkciji prliagođena toj uzrasnoj grupi.

 

Kategorije dečijih sedišta

Sledeca podela napravljena je na osnovu uzrasta i prema telesnoj težini deteta i standardzovana je međunarodnim propisima.

Grupa 0 – Novorođenčad (0-9kg)

Ova grupa je namenjena tek rođenim bebama, pa sve do 10 kg, odnosno 9 meseci starosti. Zovu ih „jaje“ sedista i u upotrebi su veoma kratko ali su veoma važna jer su bebe u ovom periodu najosetljivije i lako se mogu ozbiljno povrediti. Montiraju se suprotno smeru kretanja automobila. Najbezbednija je montaža na zadnjem sedistu, ali je moguće montiranje i na mesto suvozača. Ne zaboravite da u tom slučaju isključite vazdušni jastuk.

Grupa 0+ (0-13kg)

Grupa 0+ je podgrupa grupe 0. Ona je namenjena bebama od rođenja do 15 meseci ili do 13 kg telesne težine. Ova sedišta imaju i dodatak za novorođenčad, koji se skida kako beba raste. I ova sedišta se mogu montirati na mesto suvozača uz obavezno isključivanje vazdušnog jastuka.

Sedišta za bebe od 0 do 18kg

Možda najpraktičnija sedišta spadaju u ovu grupu, jer pokrivaju kriterijume grupe 0 i kriterijume grupe 1. Ove modele odlikuje mogućnost da se podešavaju u više položaja, od sedećeg do gotovo ležećeg. Namenjena su deci od prvog dana pa do 4 godine starosti, odnosno dok ne pređu težinu od 18kg. Ovim sedištima, ima se utisak, proizvođači izlaze u susret očuvanju kućnog budžeta.

Grupa 2 – Deca od 3 do 7 godina (15-25kg)

Kada dete preraste visinom sedište kategorije 1, težinom prelazi 15kg ili kada ima dovoljno godina (3 – 7) tada je vreme da detetu kupite sedište iz grupe 2. Sedišta ove grupe nemaju svoj pojas već se koriste pojasevi automobila koji se provlače kroz naznačena mesta na sedištu i onda zakopčaju. Zakon o bezednosti saobraćaja zabranjuje da se ova grupa sedišta montira na mesto suvozača.
Pojedini modeli ove grupe imaju mogućnost skidanja naslona, te tako dobijate sedište grupe 3.

Buster sedište  – Grupa 3 (15kg-36kg)

Takozvani “busteri” su potporna sedišta namenjena tome da izdignu dete kako mu pojas ne bi prelazio preko vrata i stomaka, već preko grudnog koša i karličnog dela. Namenjena su deci od 15 kg do 36 kg telesne težine, odnosno od 6 do 12 godina starosti ili do 150 cm visine. U skorije vreme, često se priča o tome kako ova sedišta nisu dovoljno bezbedna, I da postoji mogućnost njihovog skorog ukidanja.

Slične novosti

preloader