Igra je, u stvari, učenje

Mnogo roditelja je u nedoumici kakve igračke da kupuju svojoj deci, jer je ponuda previše, naročito po prodavnicama. Sve živo na pritisak dugmeta peva, priča,mijauče, laje, zvoni i svira. Poznati pedagog Marija Montesori (1870– 1952.) čiji je metod obrazovanja i vaspitanja dece već decenijama popularan širom sveta predlaže sledeće:

Za decu mlađu od tri godine, izaberite igračku koja im pomaže da razlikuju stvarno od nestvarnog, igračku koja ih uvodi u neki red i pomaže da razumeju i shvate neke procese i kategorije. Na primer, kućica za lutke u odgovarajućoj veličini pružiće neiscrpan izvor za zabavu i učenje, jer dete tako shvata da kreveti idu u spavaću sobu, televizor u dnevnu, sudopera u kuhinju, kada u kupatilo. Ako dete ima manje od dve godine, možete mu vi prvo pokazati kako da sortira nameštaj po prostorijama.

Razne umetaljke i slagalice su takođe veoma korisne, napr. umetaljke od drveta ili nekog drugog ekološkog materijala naučiće Vaše dete gde može da umetne trougao, kvadrat ili krug. Što se tiče dečaka tu su automobili sa različitim ključevima i bravama u obliku kocke, piramide, kupe, kvadra.

Modeli različitih životinja, napr. onih koje postoje (ne dinosaurusa za tako mali uzrast) domaćih i divljih, su veoma korisni. Deca uče šta su domaće, a šta su divlje životinje, njihove porodice, šta je mama, šta je tata, a šta njihova beba, pa nauči usput i nazive, tipa: konj, kobila, ždrebe.

Možete svom detetu reći:„O, pogledaj, eno ga vatrogasni kamion!“, umesto:„Šta je to?“, jer:„Šta je to“ predstavlja testiranje znanja, a ne dar znanja od roditelja detetu! Uvek sami dajte ime predmeta:“Eno ga traktorčić“ ili „Gde je traktorčić?“ Možete reći i sledeće: Ovo su kocke – crvene, zelene, plave. Hajde da naučimo koja je crvena, plava, zelena.

Kad god možete birajte predmete od drveta, radije nego od plastike! Drvo nudi širok raspon iskustva deci: lepotu detalja različitih nijansi kao kod hrasta ili javora, različite mirise kao kod bora ili bukve, različite težine tikovine i jasike i spektar zvukova kada se po predmetima od različitih vrsta drveta lupka ili kucka. Izborom igračke od drveta dete uči da poštuje svet prirode.

Roditelji današnjice će reći da je njihova primarna želja da im deca budu srećna. Tragajući za ovim ciljem, razmaziće svoju decu, često nesvesno. Svi roditelji moraju da imaju na umu da istinska sreća dolazi kroz karakternost i disciplinovanost, i življenje životom u kome se daje smislen doprinos, a ne posedovanjem i činjenjem svega što Vam Vaše dete traži.

Slične novosti

preloader