Hranilice, skoro nezamenljiva stvar u kući kada imate bebu

Stolica za hranjenje je veoma praktična za roditelje, jer omogućava da se dete lakše nahrani, a za mališane je značajna jer pomaže da se izgradi jedna vrlo bitna navika. Već nakon šest meseci od kako ste dobili prinovu biće vam veoma potrebna. Kakav izbor hranilice ćete napraviti za Vašu bebu zavisi od mnogo faktora:  Vaše finansijske situacije, kakve funkcije od nje želite, od njenih karakteristike i dizajna. Najvažniji faktor je, ipak, bezbednost Vaše bebe dok se nalazi u njoj.

Hranilice ili stolice za hranjenje beba se uglavnom koriste od rodjenja do treće godine Vašeg deteta. Postoje stolice za hranjenje sa više položaja, funkcija i visina, ali postoje i jednostavniji, jednopoložajni modeli.

Sve hranilice za bebe se prave od PVC materijala ili eko kože. U tom smislu važno je lako je održavati, lako skidati navlake i prati. Hranilice bi trebalo da su kompaktne kad se sklope i da kao takve ne zauzimaju mnogo prostora. Prednji deo, poslužavnik ili tacna za hranjenje je podesiva po dubini, ili se može skroz ukloniti. Sve hranilice za bebe imaju pojaseve i obavezno se preporučuje da se beba uvek vezuje dok je u njoj.

Veličina hranilice je bitna, jer što je sedište veće beba će je duže koristiti. Ako živite u manjoj stambenom prostoru mogućnost hranilice da može da se sklopi i rasklopi može biti izuzetno bitan faktor prilikom izbora. Takodje, neke hranilice imaju točkiće pa su praktičnije zbog premeštanja po većim stambenim prostorima. Sklopivost hranilice je bitna i ako planirate da je prenosite kolima ili da je ostavite za decu koju planirate u budućnosti, kao i zbog uštede prostora ako stanujete u manjem stambenom prostoru. Bitno je i da se naslon, visina stolice i visina oslonca za noge podešavaju. Podešavanjem naslona moguće je hranilicu koristiti i pre nego što beba počne samostalno da sedi, pod uslovom da je beba spremna za takvu vrstu hranjenja.

 

 

Podešavanjem visine stolicu možete prilagoditi različim trpezarijskim i drugim stolovima gde planirate da hranite svoje dete. A podešavanjem visine oslonca za noge hranilicu ćete moći da upotrebljavate na duži vremenski period, jer ćete kako dete raste pomerati oslonac.

Postoji više vrsta pojaseva koji se mogu koristiti na hranilici. Skoro nebezbedno je da se pojas vezuje samo oko struka tj. da je pojas sa dve tačke. Bezbednija varijanta je da se pojas vezuje u tri ili čak pet tačaka.

Za održavanje hranilice bitno je od kog je materijala. Uvek je poželjno da pude periv. Postoje hranilice na kojima se navlake skidaju i peru u mašini za veš. Poslužavnik, tj. tacna se takodje skida i trebalo bi da bude prilično lako za održavanje higijene. Kod nekih hranilica na samom poslužavniku postoji još jedna tacna koja se skida i to olakšava pranje i sušenje.

Vodite računa o bezbednosti hranilice. Bezbednost deteta je na prvom mestu

 

 

Zbog toga je važno prekontrolisati sledeće pri kupovini

  • da je hranilica stabilna
  • da su svi delovi fiksirani
  • da ne može lako da se prevrne
  • da je pojas ispravno pričvršćen
  • da su svi šrafovi prekriveni plastikom, da slučajno nema oštrih ivica ili mesta gde bi beba mogla da se povredi
  • da se poslužavnik ne skida lako i da beba ne može da ga sama skine
  • da točkići mogu da se zakoče (ako je hranilica sa točkićima).

 

Slične novosti

preloader