Dečija soba,kutak iz snova

Opremanje dečije sobe ne samo da predstavlja izazov već i veliku brigu za sve roditelje. Osim što dečija soba treba da bude dobro osvetljena, provetrena i da ima laku pristupnost kupatilu, potrebno je da bude sugurna i bezbedna, jer je bezbednost dece ipak na prvom mestu. Dizajn je jedan od najbitnijih elemenata koji utiču na biranje nameštaja. Ovoga puta donosimo Vam mnoštvo zanimljivih proizvoda najpoznatijih brendova koji će izmamiti osmeh vašem mališanu ili obezbediti prijatan boravak Vašoj bebi, a Vama omogućiti lakši pristup deci.

Ukoliko se odlučujete za zanimljive dečije tapete pobrinite se da budu od neškodljivih materijala. Zidnim policama na kojima će stajati knjige ili mnoštvo igračaka mališanu ćete promeniti izgled sobe i obezbediti dovoljan prostor za igranje na podu, jer je to ipak, najomiljenije mesto za igru u dugim zimskim mesecima. Takodje bi mogli da Vašem mališanu obezbedite i neke lepe šarene kutije sa likovima omiljenih junaka za skladištenje istih. Policama i kutijama ćete u jednom potezu promeniti izgled dečije sobe. Tu su nezaobilazne zidne nalepnice,posteri ili merači rasta. Noćne lampe osim što su izuzetno dekorativni detalji mogu biti i prijatelji kroz noć Vašoj deci. Preporučujemo one koje predstavljaju omiljene likove iz filmova, crtaća ili jednostavno u obliku kućica, pečuraka, potkovice, nešto što je deci poznato i umiruje ih.
1 savet
Ako tek počinjete uređenje, pre svega razmislite šta je detetu potrebno. Izaberite osnovne komade nameštaja, poput kreveta, komode i elemenata za odlaganje igračaka. Strogo se pridržavajte neophodnog, nemojte preterivati, obezbedite prostor za potrebno, a ne za ono što bi bilo dobro imati, ili za ono što bi vi da ste dete voleli da imate.
Najčešće, dečja soba je verovatno manje kvadrature, ali je važno imati dovoljno prostora za igru. Praktična ideja za ovakve sobe jeste povišeni krevet, ispod kog se deca mogu igrati ili ispod koga eventualno možete postaviti radni sto. Uz malo mašte, slobodan prostor ispod kreveta možete pretvoriti i u dvorac za Vašu princezu ili šator za Vašeg Indijanca. Uz dodatak jastuka i lazy bagova biće to veoma prijatan kutak.
2 savet
Ako nemate previše vremena ni za dugotrajne kupovine ni za veće radove poručite preko interneta po jeftinijim, akcijskim cenama, komade nameštaja koje možete i sami lako sastaviti. Preporučujemo klasične boje, belu, bež ili braonkastu, boju bele kafe, vanila ili jednostavno pastelne boje. Jasno je da deca vole razigrane boje i veselu atmosferu, stoga to nekako morate postići u njihovom prostoru. Ipak ne činite to komadima nameštaja već pustite decu da sama izaberu šareni zidni tapet, vesele postere, slike, ambalažu za igračke, a nameštaj je važno lako održavati, brisati i prati. Zašto? Vrlo jednostavno objašnjenje: u nekom trenutku deca će prerasti tu veselu i šarenu fazu i ponovo se uželeti promene. Da li ćete uvek detetu menjati nameštaj? Naravno da ne, zato mu dopustite da pusti mašti na volju i menja postere i slike, tepihe i jastuke koje ćete nakon nekog vremena puno lakše zameniti. To će zahtevati manje vremena i finansija nego da menjate celokupan nameštaj.

3 savet 
Deca, takodje vrlo lako mogu oštetiti, upropastiti nameštaj. Ne brinite se –olovke i bojice za crtanje mogu se lako ukloniti sa gotovo svakog nameštaja, mada je moguće dopustiti deci da ukrase radni sto kako se njima sviđa, ili ih čak ohrabrite da kad nameštaj zastareva da ga oblepe nalepnicama omiljenih likova iz crtaća, ili posterima iz omiljenih filmova. U tom slučaju podstičete i njihovu maštu i kreativnost. Nalepnice i posteri, osim što će zaštititi površine, lako su zamenjive kada vaše dete nakon nekog vremena promeni interesovanja.

 

 

Slične novosti

preloader