Odaberi savršen božićni poklon!

Večita dilema – šta kupiti za praznike, po mogućnosti da nije skupo, da je za dete korisno i zabavno? Uzrast deteta diktira šta mu je najpotrebnije za igru.

 

1–2 godine

Dr sc. Dubravka Šimunović smatra da su za mališane u drugoj godini važne prve slikovnice za koje je dobro da su izrađene od plastificiranog materijala, bez suvišnih detalja. “Didaktički materijal u ovom uzrastu su igračke za guranje i vuču, razna drvena vozila u koja dete može da sedne, na njih tovari različite predmete i pritom vežba pokrete”, naglašava.

2–3 godine

U trećoj godini dete postaje spretnije i traži igračke koje zadovoljavaju njegove potrebe za kretanjem. Dete slika prstima i igra se bojama, modeluje plastelinom, glinom… Za njih su idealne igračke u vezi sa životinjskim svetom, sve što se gura, akustične igračke…

4–5 godina

Kod mališana godinu starijih motorika je na vrhuncu. Kroz sve vrste igara u toj dobi dominira imitativna igra. Omiljena igračka kod devojčica je lutka, ali i lutke životinje (meda najviše i najčešće). Dete postavlja razna pitanja gledajući slikovnice i to ga podstiče na govornu aktivnost. Uvek su dobar izbor kocke za građenje, pazle, frizerski pribor i oprema, lutke, glina za modelovanje, slikovnice s kratkim tekstom…

“Kod petogodišnjaka značajna je uloga verbalnih informacija jer detetu je potrebno da mu roditelji tumače, nadopunjavaju ga, ispravljaju i pomažu mu u formiranju pojmova”, kaže Dubravka te napominje da dete traži društvo vršnjaka i u igrama počinje da usvaja pravila, poštuje ih i pridržava ih se.

U radu s petogodišnjacima prikladan didaktički materijal su makaze, pribor za šivanje, lopte, uže za preskakanje… Imitativne igre su raznovrsnije, a najomiljenija uloga u igri je doktor, medicinska sestra i bolničarka.

6 godina

Kad mališani napune šest godina, pojačava se interes za konstruktivnim igrama.

“Kod devojčica je i dalje lutka najomiljenija, a kod dečaka razna vozila i mašine. Dete upotrebljava s velikom pažnjom makaze ili boje za crtanje”, ističe Dubravka Šimunović.

Šestogodišnjaci vole različite sportske igre i sve više traže društvo svojih vršnjaka. Usvajaju pravila igara, poštuju ih i pridržavaju se.

 

POKLON VAUČERI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:

klokanica.24sata.hr

bebac.com

Slične novosti

preloader